Laser Metal Deposition - En teknologi skapt for mekaniske verksteder?

I denne artikkelen vil vi beskrive en spennende teknologi, hva den kan gjøre og hvordan dere kan komme i gang med å bruke teknologien, uten å måtte investere. Vi skal gå inn på følgende temaer:

Laser metal deposition

Laser metal deposition, heretter kalt LMD, er en undergruppe av «Directed Energy Deposition» som er en teknologi som går innunder industriell 3D-printing («Additive manufacturing»). Alle navnene er ikke så viktig, men det som er viktig er hvordan teknologien fungerer: Ved hjelp av en laser lages det et smeltebad på en overflate. Deretter kastes det metallpulver inn i dette smeltebaded, og ca 0.5-1mm med nytt materiale dannes på overflaten. Det kan beskrives som en ekstremt presis sveiseteknikk som også kan brukes til å lage 3D-strukturer, lag for lag.

Teknologien har flere bruksområder:

DMG Mori Lasertec 65 3D hybrid

Selv om vi har nevnt 3D-printing et par steder nå så må ikke denne maskinen forveksles med en 3D-printer. Dette er en fullblods maskin, med alt det innebærer. Denne maskinen utnytter LMD-teknologien, men kan også maskinere. En ekte hybrid-maskin som navnet tilsier. Hybrid-delen er veldig viktig når dette skal brukes til produksjon: Når materiale legges på lag-for-lag dannes det en «near-net-shape» av det som skal lages. Det vil si at toleransene stemmer ikke, og overflaten er ru. Deretter er som oftest et post-prosesseringssteg nødvendig. Istedenfor å fjerne delen fra maskinen, sette den inn i en ny maskineringsmaskin med en ny fikstur, så kan altså dette maskineringssteget gjøres i samme maskin. Det er som å bytte et verktøy i maskinen!

Dette er maskinen som vi har tilgjengelig på laboratoriet vårt i Grimstad i Agder, og vi kommer tilbake til hvordan dere kan utnytte maskinen.

Kompetanse og mekaniske verksteder

Som nevnt, dette er ikke en hvilken som helst 3D-printer, men en fullblods maskin. Dersom du skal operere den må du vite hva du driver med:

Kombinasjonen av punktene over gir oss en konklusjon om at det er mekaniske verksteder rundt om i Norge som sitter på størst potensiale for å ta i bruk denne teknologien.

Hvordan teste ut teknologien uten å investere millioner?

En slik maskin er ikke billig, og man bør være så sikker som mulig før man hopper inn i en slik investering. Man skulle gjerne testa en slik maskin selv, hands-on, før man eventuelt tar steget videre.

Vi inviterer dere til å bruke vår maskin, hands-on!

Vårt samfunnsoppdrag er å gjøre virksomheter mer konkurransedyktige gjennom bruk og forståelse av ny teknologi. Dette gjør vi ved å kjøpe inn teknologi vi har ståltro på, for så å gjøre teknologien tilgjengelig for interesserte bedrifter. Og vi har ståltro på LMD-teknologien, og derfor kjøpte vi DMG Mori-maskinen – for at dere skal få teste den ut.

Vi ønsker rett og slett at dere bruker maskinen til egne prosjekter, og opparbeider dere kompetanse og erfaring med teknologien. Dersom denne erfaringen gjør det lettere å avgjøre om en slik teknologi er noe for dere har vi gjort jobben vår.

Vår kvalifiserte operatør hjelper dere selvsagt i prosessen, slik at dere raskt er i gang med det som gir læring.

Vi er overbevist om at det ligger mye potensiale i en slik teknologi, som dere er de beste til å realisere. Ta kontakt!

Utvalgte tekniske spesifikasjoner på maskinen

Antall akser: 5
Max dimensjoner for additive jobber: Ø500x400mm
Max vekt på arbeidsstykke: 600kg
Kvalifiserte materialer for additive jobber: 316L, 17-4PH, Inconel 625, CuSn10, M2 verktøystål, X35CrMoMn-7-2-1 verktøystål, Inconel 718, koboltlegeringer, + utvikling av nye parametersett for spesialmaterialer.
Typisk størrelse på metallpulver: ~50-150 um